SENSEMURS 2018

Com a part de la campanya «Aturem la ZAL, Recuperem la Punta», coordinada per la plataforma Horta és Futur NO a la ZAL, València acollirà alguns dels artistes urbans més reconeguts d’Europa.

La Punta, pedania del sud de la ciutat de València coneguda per la seua històrica i tradicional horta, ha estat víctima dels abusos reiterats de les administracions. Tot i estar reconeguda com a «zona no urbanitzable d’especial protecció», el seu entorn natural i teixit social han estat greument danyats per l’imparable avanç del port. El projecte de «Zona d’Activitats Logístiques» (ZAL) va implicar passar per damunt de la seua protecció, expulsar un centenar de famílies dels seus habitatges i arrasar l’horta i les seves cases per cedir-li al port un enorme solar, abandonat fins hui en dia.

La resistència dels veïns no va servir per aturar la destrucció de 70 ha d’horta productiva, però sí per paralitzar la ZAL. Tres sentències judicials del Tribunal Superior de Justícia van anul·lar el projecte. Recentment, però, s’han posat en marxa els tràmits per reactivar el Pla de la ZAL.